top of page

Asherman sendromu

(rahimde yapışma ve rahim içi yapışıklık)

Rahim iç tabakası, rahim iç yüzeyini kaplayan, üreme çağındaki kadında her adet döngüsünde yumurtalık hormonlarının etkisiyle kalınlaÅŸarak yenilenen ve adet kanamasıyla düzenli olarak vücuttan atılan tabakadır. Bu bölge gebelik oluÅŸtuÄŸunda bebeÄŸi barındıran ve onun büyümesi için gerekli ortamı saÄŸlayan bölgedir.

​

Rahim iç tabakası basit bir anlatımla ön ve arka olmak üzere birbiri üzerine katlanmış olarak duran iki parçadan meydana gelir. Bu iki parça yakın temas halinde olmasına karşın kolaylıkla birbirinden uzaklaÅŸarak ayrılabilmektedir. Problemli kürtajlar baÅŸta olmak üzere herhangi bir nedenle bu tabakanın zarar görmesi halinde ön ve arka parçalar ufak veya geniÅŸ bir alanda birbirlerine yapıştıklarında yapışan bölge kullanılamaz hale gelir ve adet döngüsündeki deÄŸiÅŸlikliklere katılamaz. Bunun sonucunda da alışılmış olandan daha az adet görmeden hiç adet görememeye uzanan belirtiler ortaya çıkar.

 

Rahim içi Yapışıklar Neden OluÅŸur?

Ülkemizde rahimde görülen yapışıklıkların en sık görülen nedeni usulsüzce uygulanan kürtajlardır. Kürtaj düÅŸük veya baÅŸka bir nedenle aşırı kanama olması durumunda tanı ve tedavi amacıyla uygulanan bir iÅŸlemdir. Bu müdahalede rahim iç tabakasının yüzeysel ve kanama sorunu yaratan kısmı dışarı alınmakta, ancak rahim iç tabakasının yenilenmesinden sorumlu derin tabaka yerinde bırakılmaktadır. Ä°ÅŸlem çok aşırı uygulandığında derin tabaka zarar görmekte ve rahim içinde zarar gören bölgeler birbirine yapışarak iÅŸlevlerini yitirmektedir.

​

Önceleri gebelik tahliyelerinde yaygın olarak uygulanan metal aletlerle "kazıma" yöntemi günümüzde yerini vakum ile aspirasyon yöntemine bıraktığından kürtaj sonrası yapışıklıklar oldukça azalmıştır. Ancak yine de usulsüzce uygulanan veya ileri gebelik haftalarında veya doÄŸum sonrasında kanamayı durdurmak amacıyla uygulanan müdahaleler sonrasında oluÅŸan yapışıklıklara rastlanabilmektedir. Kürtaj uygulandığında rahim içinde bir enfeksiyon olması veya sonradan geliÅŸmesi veya kısa aralıklarla tekrarlanan kürtajlar yapışıklık riskini artırmaktadır.

​

Rahimiçi yapışıklıklar kürtaj dışında bazen rahim iç tabakasının da zarar görebildiÄŸi miyom çıkarılma ameliyatlarında ve sezaryan sonrasında ender de olsa görülmektedir. DiÄŸer ve oldukça ender görülen bir durum da rahim iç tabakasının verem hastalığıdır.

​

Ne Gibi Belirtiler Verir?

Rahim içi yapışıklıkların en sık görülen belirtisi kadının kürtaj iÅŸlemi sonrasında gördüÄŸü adetlerde alıştığı adet kanamasının miktar olarak azalmasıdır. Bunun yanında kürtaj sonrasında adet kanamasının ilaç tedavisi yapılmasına raÄŸmen hiç görülmemesi diÄŸer sık görülen bir belirtidir.

Ä°leri durumlarda tekrarlayan düÅŸükler ve gebe kalamama gibi sorunlar da ortaya çıkabilmektedir.

​

Nasıl Tanı Konur?

Kürtaj sonrasında beklenen adet kanaması olmaz ise "söktürücü" ilaç verilir. Bu ilaç tedavisine raÄŸmen adet görülememesi durumunda öncelikle kadının adet görme belirtileri (kasıklarda aÄŸrı gibi) olup olmadığı sorulur. Zira kürtaj sonrası adet görememenin en sık nedeni rahim içi yapışıklığı deÄŸil, rahim aÄŸzındaki basit tıkanıklıklardır. Bu durumda adet kanaması dışarı akamadığı için adet sancısı gibi belirtilere raÄŸmen "sökülme" gerçekleÅŸememektedir. ÇoÄŸu durumda yapılan ultrasonda da rahim içinde akamayan kan gözlenebilir.

 

Halbuki Asherman tipi rahim içi yapışıklığı olanda adet görecekmiÅŸ gibi belirtiler ve ultrasonda rahim içinde kan birikimi yoktur zira bu durumda yapışıklık nedeniyle rahim içi geliÅŸememekte ve ince kalmaktadır. Adet döngüsü boyunca yapılan ultrasonlarda normalde giderek kalınlaÅŸması gereken rahim iç tabakasının ince kaldığı rahatlıkla gözlenebilir.


Åžüpheli durumda yapılan ilaçlı rahim fili (HSG) olayı ve derecesini net olarak belirler. Resimlerde normal ve yapışıklığı olan bir rahimin HSG görüntüsü yer almaktadır: 

Normal bir ilaçlı rahim filmi görüntüsü
Asherman sendromu HSG görüntüsü

Nasıl Tedavi Edilir?

Adet görülemiyor veya az görülüyor olması adet kanının içeride hapsolduÄŸu veya menopoza girildiÄŸi anlamını taşımaz. Rahim içi yapışıklık kadının günlük yaÅŸantısını etkilemiyorsa mutlaka tedavi edilmesi gerekli bir durum deÄŸildir.

​

Hafif yapışıklıklarda rahim içine spiral yerleÅŸtirilmesi ve rahim iç tabakasının yenilenmesini saÄŸlamak için belli bir süre hormon tedavisi verilmesiyle yapışıklıkların giderilmesi mümkündür.

​

Günümüzde rahimiçi yapışıklıkların en etkin tedavisi histeroskopi (rahim içinin kamera ile gözlemlenmesi) ile yapılmaktadır. Bu yöntemle rahim  içindeki yapışıklıkları görerek gidermekle daha etkili ve baÅŸarılı bir tedavi mümkün olabilmektedir. Tedavinin baÅŸarısı rahim içi derin tabakanın zarar görme derecesiyle direkt iliÅŸkilidir.

​

Ä°ster tedavi edilsin ister edilmesin, rahim içi yapışıklığı olan kadınların gebelikleri diÄŸer gebeliklere oranla daha yüksek riskli olarak kabul edilirler. Bu tür durumlarda rahim içinde plasentanın yerleÅŸmesiyle ilgili sorunlara rastlanabilmektedir.

​

Resim: histeroskopi ile yapışıklıkların açılması

Jinekolojik Sorununuz Ä°çin Muayene Randevusu Alın:

​
​

 

 

 

​

 

 

 

​

 

 

​

Jinekolog Dr. KaÄŸan Kocatepe'den mesai günlerinde 9.30-18.00 arası randevu almak için:

​

0555 663 13 13
0212 268 45 02​

​

Telefonla tıbbi sorularınıza yanıt verilememektedir.

​​

Adres: Nispetiye Cd. 36/3

Levent II Apt. - Kat 2 Daire 3-4

Etiler - 1. Levent / Ä°stanbul

​

Muayene Saatlerimiz:

  • Pazartesi: 11.30-18.30

  • Salı: 12.00-18.30

  • PerÅŸembe: 11.30-18.30

  • Cuma: 11.00-15.30

  • C.tesi: 09.00-18.00

Jinekolog Dr. KaÄŸan Kocatepe
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
DÄ°ÄžER SÄ°TELERÄ°MÄ°Z

menopoz.net | gebelik.org 

ikizgebelik.com | hormonlar.com

histeroskopi ile rahim içi yapışıklıkların giderilmesi

© 2030 - Bu sitenin içeriÄŸi ve dizaynı Dr. KaÄŸan Kocatepe tarafından yapılmaktadır.

Bu sitede yer alan bilgiler, belli tıbbi durumlara yaklaşım biçimleri ve uygulamalar yanlızca bilgilendirmeye yöneliktir.

jinekoloji.net internet sitesinde yer alan tıp içerikli yazı ve videoların tümü Kadın Hastalıkları ve DoÄŸum Uzmanı Dr. KaÄŸan Kocatepe tarafından hazırlanmakta olup, telif hakları yasal koruma altına alınmıştır.

Ä°zinsiz kaynak gösterilerek dahi baÅŸka bir yerde yayınlanamaz.

  • YouTube - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • b-facebook
  • Twitter Round
  • LinkedIn - Black Circle
  • b-googleplus
bottom of page