top of page

Verilerle Dünya Nüfusu ve Aile Planlama Yöntemleri 

Dünya insan nüfusunda artış

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre dünya nüfusunun 2150 yılında 11-12 milyar arasında bir rakamda sabitleneceği öngörülmektedir.

 

Tahminler bu tarihe ulaşıldığında ailelerin çocuk sayısının ortalama 2.1 olacağı yönündedir.

Aynı veriler 2100 yılına gelindiğinde şu anda dünya nüfusunun %25'ini oluşturan gelişmiş ülkeler nüfusunun toplam nüfusa oranının %13'e düşeceğini düşündürmektedir.

Yıllara Göre Dünya Nüfusu

* 1850: 1 Milyar
* 1930: 2 Milyar
* 1960: 3 Milyar
* 1976: 4 Milyar
* 1987: 5 Milyar
* 2002: 6.7 Milyar
* 2025: 9 Milyar
* 2150: 11.5 Milyar

 

Dünya Genelinde Doğum Kontrol Yöntemi Kullanımı

* Günümüzde üreme çağında olan dünya kadınlarının yalnızca %45'i korunma yöntemi uygulamaktadır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre korunma yöntemi kullanımı Doğu Asya ülkelerinde %69, Afrika'da ise yalnızca %11 oranındadır.

* Sterilizasyon (kadında tüplerin bağlanması, erkekte kanalların bağlanması) ve spiral, gelişmekte olan ülkelerde en sık kullanılan korunma yöntemiyken, gelişmiş ülkelerde en popüler yöntemler doğum kontrol hapları ve prezervatiftir.

* Doğum kontrol hapı kullanım oranı konusunda da ülkeler arasında önemli farklılıklar bulunmaktadır: Üreme çağındaki dünya kadınlarının yalnızca %15'i doğum kontrol hapı kullanırken, kullanan kadınların yarısından fazlası Amerika Birleşik Devletleri, Brezilya, Fransa ve Almanya'da yaşamaktadır.

Yetersiz Aile Planlamasının Getirdiği Sonuçlar

Tıbbi açıdan en az gelişmiş olan ülkeler aynı zamanda aile planlaması kullanım oranı açısından da en geride kalan ülkelerdir. Bunun getirdiği direkt sonuç gebelikte ve doğumda anne adayında ve doğum sonrası anne ve bebekte istatistiksel olarak görülmesi beklenen sorunlara sayısal olarak daha hızlı ulaşılması ve yetersiz tıbbi destek yüzünden bu sorunlara gereğince müdahale edilememesidir.

Günümüzde dünya nüfusunun %75'i gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde yaşamakta ve tüm doğumların %85'i, tüm anne ölümlerinin %99'u, tüm bebek ve çocuk ölümlerinin %95'i bu bölgelerde olmaktadır. Ölüm oranlarının bu kadar yüksek olmasının nedeni bu ülkelerde tıbbi yardımın yetersiz olmasıdır. Ülke ne kadar gelişmiş olursa olsun bazı normaldışı durumların ortaya çıkması engellenememektedir. Aradaki farkı yaratan, sorun ortaya çıktığında ülkenin sorunu gidermedeki yeterliliğidir.

Yukarıdaki veriler özellikle gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde aile planlaması hizmetlerine verilmesi gereken önemi göstermektedir. Unutulmaması gereken, aile planlaması yöntemi kullanıp kullanmamanın iki nedene bağlı olabileceğidir: Birinci neden, olanak olmadığından veya yöntemler konusunda bilgi sahibi olunmadığından kullanmamak, ikinci neden ise ihmal nedeniyle kullanmamaktır.

İhmal Nedeniyle Doğum Kontrol Yöntemi Kullanılmaması

İhmal veya "bir şey olmaz" düşüncesi ülkemiz insanları arasında çok yaygın bir düşüncedir. Günlük yaşantımız bunun örnekleriyle doludur. İnsanlarımız tehlikeli olduğunu bile bile alkollü araba kullanmakta, emniyet kemeri takmamakta, yaya geçidi yerine yolun ortasından geçmekte, hayati tehlikelerini bile bile sigara içmeye devam etmekte, doktor kontrollerini aksatmakta ve nihayet kendilerince korunmaya çalışarak cinsel ilişkide bulunmaktadır. Bu sayılanlar gerçek ihmallerdir ve örnekler çoğaltılabilir.

"İhmal" ise doğum kontrol yöntemi kullanmaktan korkmak nedeniyle yöntem kullanmayı ertelemek veya hiç kullanmamaktır. Bu konuda bilinmesi gereken nokta istenmeyen bir gebelik oluşumu sonrasında bunu sonlandırmanın veya gebeliği devam ettirerek dünyaya getirmenin hem fiziksel hem de ruhsal olarak, bir doğum kontrol yöntemi kullanmaktan daha riskli olduğudur.

Jinekolojik Sorununuz İçin Muayene Randevusu Alın:

 

 

 

 

 

 

 

 

Jinekolog Dr. Kağan Kocatepe'den mesai günlerinde 9.30-18.00 arası randevu almak için:

0555 663 13 13
0212 268 45 02​

Telefonla tıbbi sorularınıza yanıt verilememektedir.

​​

Adres: Nispetiye Cd. 36/3

Levent II Apt. - Kat 2 Daire 3-4

Etiler - 1. Levent / İstanbul

Muayene Saatlerimiz:

  • Pazartesi: 11.30-18.30

  • Salı: 12.00-18.30

  • Perşembe: 11.30-18.30

  • Cuma: 11.00-15.30

  • C.tesi: 09.00-18.00

Jinekolog Dr. Kağan Kocatepe
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
bottom of page