top of page

Pelvik Enfeksiyon (PID) - pelvik inflamatuar hastalık

kadında pelvik enfeksiyon ağrıya yol açar

pelvis: kadının iç (yukarı) genital organlarının yer aldığı kemik çatısı, pelvik: "bu kemik çatı ve içeriÄŸine ait olan"

​

Pelvik enfeksiyon (halk arasında "yumurtalık iltihabı" olarak bilinir), kadının yukarı genital organlarında çeÅŸitli mikrobiyolojik etkenler (bakteri, virüs gibi) tarafından oluÅŸturulan bir enfeksiyondur. Bu enfeksiyonların büyük kısmı cinsel iliÅŸkide bulaÅŸan bakterilerle, kalan daha ufak bir kısmı ise doÄŸum, kürtaj, veya bölgedeki ameliyat ve müdahalelere baÄŸlı olarak (sezaryan, histerektomi (rahimin alınması), kist operasyonları) meydana gelirler.


Pelvik enfeksiyonların cinsel yolla bulaşan bakterilerle oluşan alt grubuna PID ("pi ay di" =Pelvic Inflammatory Disease) adı verilir. Pelvik enfeksiyonlar en sık bu yolla meydana gelirler.

​

Pelvik enfeksiyonların kadın saÄŸlığı üzerinde çok önemli olumsuz etkileri olabilmektedir. Amerika'da kadında "kısırlık" oluÅŸmasına neden olan etkenler arasında pelvik enfeksiyonlara baÄŸlı Fallop tüpü tıkanıklıkları birinci sırada yer alır. Türkiye'de de saÄŸlıklı istatistiksel veriler elde edildiÄŸinde muhtemelen benzer bir tablo çıkacaktır.

​

Kimlerde Daha Sık Görülür?

Pelvik enfeksiyonlar sıklıkla cinsel yolla bulaÅŸtıklarından (dikkat: tek yol bu deÄŸildir) çok eÅŸli cinsel yaÅŸamı olan, veya eÅŸi çok eÅŸli cinsel yaÅŸam sürdüren kadınlarda daha sık görülür.

Daha önceden pelvik enfeksiyon geçirmiÅŸ olmak, yeni takılmış spiral, sosyoekonomik seviye düÅŸüklüÄŸü ve buna baÄŸlı doktora geç baÅŸvurma eÄŸilimi diÄŸer önemli etkenlerdir.

​

Nasıl Oluşur?

Pelvik enfeksiyon yapma özelliÄŸi olan etken sıklıkla ilk önce rahimaÄŸzında bir enfeksiyon yapar. Åžartlar elverdiÄŸinde daha yukarı çıkarak rahim iç tabakasını, sonra Fallop tüplerini, daha da ileri aÅŸamalarda tüplerden dışarı çıkarak pelvis içi diÄŸer organları ve karın iç zarını, çok daha ilerlediÄŸinde ise tüm karın içi organları tutar.

Kadının doÄŸal bedensel savunma mekanizmaları normal ÅŸartlarda rahimaÄŸzında baÅŸlayan enfeksiyonu kolaylıkla durdurabilir. Ancak etkenler çok yoÄŸun bir ÅŸekilde bölgeye hücum ettiklerinde veya çeÅŸitli nedenlerle bölgenin savunması azaldığında (yeni geçirilmiÅŸ bir enfeksiyon, yeni geçirilmiÅŸ bir müdahale) veya kolaylaÅŸtırıcı etkenler olduÄŸunda (yeni takılmış spiral gibi) rahimaÄŸzındaki enfeksiyon genital sistemin daha yukarılarına ilerleyerek pelvik enfeksiyon tablosunu baÅŸlatabilir.

Rahim aÄŸzı enfeksiyon yapma yeteneÄŸi olan bakterilerin yukarıya çıkmasını engelleyen önemli bir bariyer görevi yapar. Bu bariyer progesteron hormonu etkisi altındayken oldukça güçlüdür ve adet kanamasıyla birlikte kanda progesteron seviyesi düÅŸtüÄŸünde nispeten zayıflar. Bu yüzden adet kanaması döneminde enfeksiyon daha kolay oluÅŸur.

​

Burada okuyucunun aklına muhtemelen şu soru gelecektir:

Adet kanaması devam eden bir kadın cinsel ilişkide bulunabilir mi?

Doktorların bu soruya cevabı farklı olabilir. Ancak pelvik enfeksiyonların adet kanaması döneminde daha kolay oluÅŸabilmesi nedeniyle özellikle bu enfeksiyonu geçirmek açısından risk altında olan kadınların (yukarıya bakınız) adet kanaması döneminde iliÅŸkide bulunmamaları veya bulunacaklarsa prezervatif ile korunmaları önerilir.

DoÄŸum kontrol hapı kullanan kadınlarda ilacın içindeki progesteron türevi madde rahim aÄŸzı bariyerinin güçlenmesine yardımcı olur. Bu nedenle doÄŸum kontrol hapı kullanan kadınlarda pelvik enfeksiyon riski azalır.

Spiral ipi ise bakterilerin yukarı çıkması için adeta bir merdiven görevi üstlenerek pelvik enfeksiyon ortaya çıkma riskini artırır. Bu riski azaltmak için günümüzde spiraller düzgün yüzeyli ve tek lifli (monofilament) iplik içerirler.

​

Pelvik Enfeksiyonun Tehlikesi Nedir?

Pelvik enfeksiyonun en büyük tehlikesi bazı durumlarda hayatı tehdit eden bir tablo yaratabilmesidir. Günümüzde cerrahi müdahalelerde ve doÄŸumda steril ÅŸartlara özen gösterilmesi ve ameliyatlarda koruyucu antibiyotiklerin yaygın olarak kullanılması nedeniyle bu nedenlere baÄŸlı ciddi enfeksiyonlar giderek azalmaktadır. Ancak yine de cinsel yolla oluÅŸan pelvik enfeksiyonlar (PID) bazı durumlarda hayatı tehdit edebilen enfeksiyonlara neden olabilmektedir.

​

PID, toplumun özelliklerine baÄŸlı olarak (cinselliÄŸin serbestlik derecesi, insanların "cinsellik alışkanlıkları") ülkelerarası önemli farklılıklar göstermektedir. Ülkemizde çok ciddi bir sorun olmamasına karşın Amerika'da PID tanısı ve tedavisi için harcanan saÄŸlık giderleri milyar dolarlarla ifade edilmektedir!

​

Pelvik enfeksiyonun hayati tehlikesi dışında en büyük tehlikesi Fallop tüplerinde tıkanma veya daralma, pelvis içi organlar arasında yapışıklık yapmasıdır. Bu iki durum da (tüplerde tıkanma ve yapışıklıklar) kadının gebe kalamama riskini veya gebelik oluÅŸtuÄŸunda bunun bir dış gebelik olma riskini önemli derecede artırır.

​

Pelvik enfeksiyonun diÄŸer bir riski de pelviste yapışıklık ve nedbeler yaparak kadında rahatsız edici boyutlarda kalıcı aÄŸrılara neden olabilmesidir. Geçirilen enfeksiyon sayısı ne kadar fazlaysa tüplerde tıkanma, yaygın yapışıklıklar meydana gelme ve kalıcı bel ve kasık aÄŸrıları oluÅŸma riski o kadar fazladır.

​

Pelvik enfeksiyon seyrinde tubo-ovaryan abse (tüp ve yumurtalığın beraberce oluÅŸturduÄŸu boÅŸluk içinde oluÅŸan abse) geliÅŸtiÄŸinde sekel riski (yapışıklık, tıkanıklık ve kalıcı aÄŸrılar) oldukça yükselir ve absenin her an "patlayarak" karında yaygın enfeksiyon yapma riski olması nedeniyle bu abseyi boÅŸaltmak için ameliyat gerekebilir.

​

Pelvik Enfeksiyon Hangi Bakterilerle OluÅŸur?

Pelvik enfeksiyonun cinsel ilişki sonucu gelişen tipinde (PID) Neisseria Gonorrhea (gonore=bel soğukluğu etkeni) ve Chlamydia Trachomatis (klamidya) esas etkenlerdir. Bu iki etken beraberce veya ayrı ayrı enfeksiyonu başlatırlar ve sonradan enfeksiyona diğer bakteriler de katılır.

Gonore kelime olarak "sperm akıntısı" anlamına gelir. Klamidyalar rahim iç tabakasında enfeksiyon (endometrit) yaptıklarında kasık aÄŸrısıyla birlikte düzensiz kanama (en sık ara kanaması ÅŸeklinde) yapabilirler.

​

Bu iki ana etken dışında mikoplazma, toksoplazma, tüberküloz basili, B grubu streptokoklar ve spiral kullanan kadınlarda aktinomiçes grubu etkenler de pelvik enfeksiyon yapabilirler.

​

Nasıl Belirti Verir?

Pelvik enfeksiyonun en önemli belirtileri kasık aÄŸrısı ve akıntıdır. Bu iki belirti dışında adetin düzensizleÅŸmesi, ateÅŸ, ishal, idrar yaparken yanma, vajina içi sıcaklığın artması gibi belirtiler de olabilir. Akıntı tek başına olduÄŸunda muhtemel tanı pelvik enfeksiyondan çok vajina enfeksiyonudur.

​

Nasıl Tanı Konur?

Genel olarak ÅŸikayetlerin sorgulanması ve tipik muayene bulgularıyla (muayenede rahim aÄŸzının elle hareket ettirilmesinin aÄŸrı uyandırması, kasık bölgelerinin muayenesinin aÄŸrı vermesi, akıntı) tanı konur. Pelvik enfeksiyon kesin tanısı, belirti ve bulguların birbirine benzemesi nedeniyle mutlaka dış gebelik, apandisit ve idrar yolu enfeksiyonu gibi hastalıklardan ayırıcı tanısı yapıldıktan sonra konur.

​

Åžüpheli durumlarda laparoskopi iyi bir tanı aracıdır. Bu incelemede tüpler ödemli, kızarmış ÅŸekilde görüldüÄŸünde diÄŸer muhtemel nedenler de araÅŸtırıldıktan sonra tanı kesinleÅŸir.

​

Nasıl Tedavi Edilir?

Hafif belirti ve bulgularda hasta ayaktan tedavi edilir. Bu amaçla her iki ana etkene de (gonokok ve klamidya) etki eden bir veya daha fazla sayıda antibiyotik verilir. Hastalığın cinsel yoldan bulaÅŸtığı düÅŸünülüyorsa eÅŸ tedavisi de mutlaka yapılır. Aksi takdirde tedaviden belli bir süre sonra enfeksiyonun tekrarlama riski çok yüksektir.

​

Tedavinin baÅŸlamasını takiben bir haftalık bir süre cinsel iliÅŸkide bulunulmaması önerilir. Ä°stirahat tüm hastalıklarda olduÄŸu gibi esastır.

​

Yatarak tedavi gerektiren durumlar:

  • Hastanın genel durumu bozuk olduÄŸunda, ateÅŸi olduÄŸunda, abse saptandığında veya ayaktan tedavinin baÅŸarısız olduÄŸu durumlarda hasta yatırılarak tedavi edilir.

  • TeÅŸhisin tam olarak konulamadığı durumlarda da belli bir süre durum açıklığa kavuÅŸana kadar hasta hastane ortamında müÅŸahede altında tutulur.

  • Spiral varken oluÅŸan enfeksiyonlar, gebelik döneminde oluÅŸan enfeksiyonlar ciddi boyutlara varabileceÄŸinden mutlaka yatırılarak tedavi edilir.

 

Tedavi Sekelleri Önleyebilir mi?

Sekelleri önlemenin en önemli ÅŸartı tanıyı en erken dönemde koymaktır. Hafif enfeksiyonlar uygun tedavi edildiÄŸinde ve hasta da doktorunun önerdiÄŸi süre antibiyotikleri kesmeden kullandığında (çoÄŸu hasta ne yazık ki ÅŸikayetleri geçer geçmez tedaviyi keser) genellikle hiç sekel bırakmadan iyileÅŸir. Ciddi enfeksiyonlarda ise uygun antibiyotik seçimi ve tedavinin yeterli süre kesmeden devam ettirilmesi sekel oluÅŸma riskini en aza indirir.

​

Korunmak Ä°çin Neler Yapılabilir?

Pelvik enfeksiyonlar cinsel yolla bulaÅŸan hastalıklar grubunda yer alırlar. Bu hastalıklardan korunma prensipleri pelvik enfeksiyondan korunmada aynen geçerlidir: Cinsel yolla bulaÅŸan bir hastalık taşıma riski yüksek birisiyle iliÅŸkiye girmemek veya girilecekse prezervatif kullanılmasını saÄŸlamak, mümkün olduÄŸunca karşılıklı sadık bir iliÅŸki tarzı benimsemek en önemli kurallardır.

Jinekolojik Sorununuz Ä°çin Muayene Randevusu Alın:

​
​

 

 

 

​

 

 

 

​

 

 

​

Jinekolog Dr. KaÄŸan Kocatepe'den mesai günlerinde 9.30-18.00 arası randevu almak için:

​

0555 663 13 13
0212 268 45 02​

​

Telefonla tıbbi sorularınıza yanıt verilememektedir.

​​

Adres: Nispetiye Cd. 36/3

Levent II Apt. - Kat 2 Daire 3-4

Etiler - 1. Levent / Ä°stanbul

​

Muayene Saatlerimiz:

  • Pazartesi: 11.30-18.30

  • Salı: 12.00-18.30

  • PerÅŸembe: 11.30-18.30

  • Cuma: 11.00-15.30

  • C.tesi: 09.00-18.00

Jinekolog Dr. KaÄŸan Kocatepe
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
DÄ°ÄžER SÄ°TELERÄ°MÄ°Z

menopoz.net | gebelik.org 

ikizgebelik.com | hormonlar.com

© 2030 - Bu sitenin içeriÄŸi ve dizaynı Dr. KaÄŸan Kocatepe tarafından yapılmaktadır.

Bu sitede yer alan bilgiler, belli tıbbi durumlara yaklaşım biçimleri ve uygulamalar yanlızca bilgilendirmeye yöneliktir.

jinekoloji.net internet sitesinde yer alan tıp içerikli yazı ve videoların tümü Kadın Hastalıkları ve DoÄŸum Uzmanı Dr. KaÄŸan Kocatepe tarafından hazırlanmakta olup, telif hakları yasal koruma altına alınmıştır.

Ä°zinsiz kaynak gösterilerek dahi baÅŸka bir yerde yayınlanamaz.

  • YouTube - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • b-facebook
  • Twitter Round
  • LinkedIn - Black Circle
  • b-googleplus
bottom of page