top of page

Kürtaj (vakumlu) olmak riskli midir? Kısırlık, kanama, aÄŸrı, enfeksiyon, rahimde yapışma yapar mı?​

Tamamlanmamış düÅŸük veya bebeÄŸin karın içinde kaybedilmiÅŸ olması veya istenmeyen gebelik gibi durumlarda vakum kürtaj adı verilen yöntemi kullanıyoruz günümüzde.

 

Bu, çoÄŸunlukla sedasyon anestezisi adı verdiÄŸimiz hafif bir anestezi ile damardan verilen bir anestezi ile yapılıyor ve plastik aletler kullanılarak, tek kullanımlık plastik aletler kullanılarak yapılıyor, karman kanülü adını verdiÄŸimiz aletler kullanılarak yapılıyor ve 2-3 dakika süren bir iÅŸlem.

​

Jinekolog Op. Dr.KaÄŸan Kocatepe

Nispetiye Cd. No: 36

Etiler - Levent, Istanbul

0555 663 13 13 - 0212 268 45 02

Dr. KaÄŸan Kocatepe kimdir? >>

​

Kürtaj randevusu almak için yukarıda belirtilen muayenehane numaralarından Nurhan hanım veya Ayça hanım ile görüÅŸerek (hafta içi st.09.30, C.tesi st.09.00'dan itibaren) direkt randevu alabilirsiniz.

 

İşlem sonrası hastanede veya klinikte biraz istirahat ettikten sonra evine yolluyoruz işlem sonrasında.

 

Ne gibi riskleri var?

Günümüzde vakum yöntemi kullandığımız için, özellikle de erken gebelik haftalarında yaptığımız zaman 10. haftaya kadar (zaten yasal üst sınır 10. hafta istenmeyen gebelikte), bir riskle karşılaÅŸma olasılığımız son derece azdır.

 

Benim en sık gördüÄŸüm durum,  iÅŸlemden sonra 3. ile 5. günler arasında vajinadan aşırı aÄŸrılı bir pıhtı atma olabiliyor ve ondan sonra da genelde aÄŸrı çok fazla olmuyor, aÄŸrı kesicilere yanıt veren sızlama olabiliyor.

 

Ama onun dışında çoÄŸunlukla kürtaj iÅŸlemi sonrasında selim tabiatlı bir seyir oluyor.

 

Ä°lk adet kanaması da iÅŸlemden 5 veya 6 hafta sonra görülüyor.

 

Rahim içinde yapışıklık, Asherman sendromu plastik aletlerle yaptığımız için çok az görülen bir durum, tabii yine görülebilir özellikle 10. haftayı aÅŸan büyük gebelik haftalarında yapılmışsa görülebiliyor.

 

Asherman sendromu adını verdiÄŸimiz rahim içi yapışıklıklıkların histeroskopiyle açılması gerekebilir, oldukça ender görülen bir durum olduÄŸunu tekrar edelim.

 

Onun dışında, rahim delinmesi oldukça ender görülüyor,
enfeksiyon oldukça ender görülüyor.

 

Hamile kalamama oldukça ender görülüyor.

 

Yani tabii ki yaÅŸ faktörü gibi bir ÅŸey yoksa, kürtaja baÄŸlı hamile kalamama günümüzde oldukça ender görülüyor ama tabii kürtaj sayısı arttıkça 3,5,10. 10 kürtaj olmak zorunda olan kadınlarımız var, veya istenmeyen gebelik, yeterince korunmadığı için arka arkaya olanlar da var

 

ÇoÄŸunlukla bir ÅŸey olmuyor.

 

En sık görülen durumlardan bir tanesi de eÄŸer iÅŸlemden 5-6 hafta sonra olması gereken adet kanaması eÄŸer gerçekleÅŸmezse tabii ki hemen Asherman
sendromu adını verdiÄŸimiz rahim içi yapışıklık gündeme geliyor ama altından çoÄŸunlukla rahim içi yapışıklık deÄŸil, rahim aÄŸzı yapışıklığı çıkıyor.

 

Adet kanaması gerçekleÅŸiyor ancak kan içeride birikiyor rahim içinde, rahim aÄŸzında yapışıklık olduÄŸu için, dışarıya boÅŸalamıyor.

Biz onu basit bir yöntemle o yapışıklığı açtığımız zaman adet kanamaları düzene giriyor. Yani adet görememek demek hemen Asherman sendromu akla getirmemesi lazım. ÇoÄŸunlukla onun altından rahim aÄŸzı yapışıklığı çıkıyor ve rahim aÄŸzı yapışıklığı da çok basit bir yöntemle hemen gideriliyor ve hiçbir olumsuz sonuca baÄŸlı olmadan adet kanamaları düzenli olarak devam ediyor.

 

Özetle söylemek gerekirse herhangi bir nedenle kürtaj olunmak zorunda kalınırsa günümüzde yöntemler çok geliÅŸmiÅŸ olduÄŸu için herhangi bir sorun olma olasılığı oldukça az.

Jinekolojik Sorununuz Ä°çin Muayene Randevusu Alın:

​
​

 

 

 

​

 

 

 

​

 

 

​

Jinekolog Dr. KaÄŸan Kocatepe'den mesai günlerinde 9.30-18.00 arası randevu almak için:

​

0555 663 13 13
0212 268 45 02​

​

Telefonla tıbbi sorularınıza yanıt verilememektedir.

​​

Adres: Nispetiye Cd. 36/3

Levent II Apt. - Kat 2 Daire 3-4

Etiler - 1. Levent / Ä°stanbul

​

Muayene Saatlerimiz:

  • Pazartesi: 11.30-18.30

  • Salı: 12.00-18.30

  • PerÅŸembe: 11.30-18.30

  • Cuma: 11.00-15.30

  • C.tesi: 09.00-18.00

Jinekolog Dr. KaÄŸan Kocatepe
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
DÄ°ÄžER SÄ°TELERÄ°MÄ°Z

gebelik.org

hormonlar.com

bottom of page