top of page

Demir eksikliğine bağlı kansızlık ve diğer anemiler

Ülkemizde üreme çağındaki kadınların önemli bir kısmında demir eksikliÄŸine baÄŸlı kansızlık vardır. Bu kansızlık türü tanısı, önlenmesi ve tedavisi en kolay olan ve çoÄŸu durumda aşırı adet kanamasına baÄŸlı olarak meydana gelen bir durumdur.

​

Kansızlık Nedir?

Kan, içerdiÄŸi hücreler ve maddelerle kalpten tüm organlara pompalanan ve organların oksijen ve besin maddesi ihtiyaçlarını karşılayan bir sıvıdır. Düzenli olarak aldığımız sıvı ve besin maddeleri kana geçerek organlara dağıtılır. SoluduÄŸumuz havada bulunan oksijen akciÄŸerlerden kana geçerek kalbe buradan da organlara ulaÅŸtırılır.

 

Kanda oksijen taşıyan hücrelere alyuvarlar adı verilir ve bu hücreler en iyi ÅŸekilde iÅŸleyebilmeleri için düzenli olarak üretilmelidirler. YaÅŸlanan hücreler dalak tarafından devre dışı bırakılır ve kemik iliÄŸinde yeni hücreler üretilerek kana verilir.

 

Alyuvarların oksijen taşıyabilmeleri için hücrelerin içinde hemoglobin adı verilen proteine baÄŸlı demir adı verilen bir madde bulunur. Esasen doÄŸada bir metal olarak bulunan bu madde vücutta üretilemediÄŸinden besinlerle alınması zorunlu bir maddedir.

 

Besinlerle alınan demir sindirim sisteminden kana geçtiÄŸinde bazı taşıyıcılar tarafından alınır ve alyuvarların yapım yeri olan kemik iliÄŸine götürülür. Ä°htiyaç fazlası ise çeÅŸitli organlarda depolanır. Günlük ihtiyaç besinlerle karşılanamadığında bu depolardan faydalanılır.

 

Demir depoları sonsuz bir kaynak deÄŸildir. Günlük alım yetersiz olduÄŸunda veya ihtiyaç fazla olduÄŸunda depolar tükenir ve alyuvarların üretimi aksamaya baÅŸlar.

Üretim aksaması ilk baÅŸlarda vücudun alığı çeÅŸitli önlemlerle giderilmeye çalışılır.

 

Önlemler yetersiz kaldığında "kansızlık" yani demir eksikliÄŸine baÄŸlı olarak alyuvarların yetersiz üretilmesinden kaynaklanan durum vücutta çeÅŸitli belirtiler vermeye baÅŸlar.

​

Demir Eksikliğine Bağlı Kansızlık Ne Gibi Belirtiler Verir?

Cildin sağlıklı rengini veren cilt altında bulunan kılcal damarlardır. Kansızlık durumunda cilt rengi kansızlığın şiddetiyle orantılı olarak soluklaşır.

 

Kan hacmi azaldığında kalp organlara yeterli kanı ulaÅŸtırabilmek için daha fazla devir yapmak zorundadır. Bu nedenle kansızlık durumunda nabız daha hızlı atar, kalbin bu aşırı çalışması arada sırada düzensiz atmasına yani çarpıntıların ortaya çıkmasına neden olabilir. Kalp bu aşırı aktivite esnasında "yorulmaktadır". Bu aşırı aktivite ileri durumlarda kalbin büyümesine ve çok ileri durumlarda yetersiz kalmasına neden olabilir.

 

Kalbin yaptığı daha fazla devir, akciÄŸerlerin de gerektiÄŸinden daha fazla çalışmasına neden olur. Bu nedenle kansızlık durumunda nefes darlığı gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

 

Her ne kadar kalp ve akciÄŸerler dokunun ihtiyacını karşılamak için normalden fazla yorulsalar da vücudun oksijen ihtiyacı çok iyi bir ÅŸekilde karşılanamamaktadır. Bunun sonucu olarak kansızlığı olan kiÅŸilerde halsizlik, güçsüzlük gibi belirtilere sık rastlanır.

 

Vücut ısısının kontrolünde kanın iÅŸlevleri son derece önemlidir. Kanı az olan kiÅŸiler bu nedenle daha çok üÅŸürler.

 

Yukarıdaki belirtilerin dışında demir eksikliÄŸi olan kiÅŸilerde görülebilen diÄŸer belirtiler arasında en önemlileri ağız kenarında oluÅŸan çatlaklar, tırnakların kolay kırılması sayılabilir. Ä°leri derecede demir eksikliÄŸinde toprak, buz, kireç, niÅŸasta gibi maddeler yenebilmektedir.

​

Tanı Nasıl Konur?

Demir eksikliÄŸine baÄŸlı kansızlığın tanısı oldukça kolaydır. Yapılan bir kan sayımında hemoglobin ve hematokrit adı verilen deÄŸerlerin normalin altına inmiÅŸ olması ve alyuvarların ortalama büyüklüklerinin azalmış olduÄŸunun gözlenmesi demir eksikliÄŸi anemisi tanısının konması için yeterlidir. Bazı durumlarda ve özellikle de kansız olması için bir nedeni olmayan kiÅŸilerde kansızlığın nedenini ve kaynağını araÅŸtırmak için daha ileri incelemelere baÅŸvurulması gerekebilir.

​

Tedavi

Kansızlık kalbin gereksiz yere çalışmasına ve dokuların oksijen ihtiyacının tam olarak karşılanamamasına neden olan bir durum olduÄŸundan mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur.

 

Demir eksikliÄŸine baÄŸlı kansızlığın tedavisinde en temel amaç "akan musluÄŸu durdurmaktır". Özellikle üreme çağındaki kadınlarda çeÅŸitli nedenlere baÄŸlı olarak ortaya çıkan aşırı adet kanamaları tedavi edildiÄŸinde kansızlık da kısa zamanda düzelecektir. Adet kanamalarının azaltılmasına ek olarak boÅŸalmış demir depolarının doldurulması amacıyla çoÄŸu durumda ağızdan alınan tablet veya ÅŸuruplarda, bazı durumlarda enjeksiyon yoluyla yapılan demir takviyesi kansızlığın düzeltilmesini daha da hızlandırır.

​

Önleme

Ülkemizde üreme çağındaki kadınlarımızın önemli bir saÄŸlık sorunu olan kansızlığın önlenmesinde gebelik döneminde artan demir ihtiyacını karşılamak için doktor tarafından önerilen demir ilaçlarının düzenli olarak kullanılması son derece önemlidir. Ä°htiyaç karşılanmadığında demir depoları hızla boÅŸaldığından gebelikte kansızlığa baÄŸlı sorun yaÅŸanması olasılığının artması yanında doÄŸum sonrasında kansızlık belirtileri ortaya çıkacak ve her yeni gebelikte durum kötüleÅŸecektir.

​

Demir içeriÄŸi yüksek olan maddelerin düzenli olarak alınması (koyu yapraklı sebzeler) etkili olan diÄŸer bir yoldur.

 

Çay, demir emilimini engelleyen maddeler içerir. Bu nedenle yemek sonrası çay içme ve genel olarak çok çay içme alışkanlığının terk edilmesi önemlidir.

Jinekolojik Sorununuz Ä°çin Muayene Randevusu Alın:

​
​

 

 

 

​

 

 

 

​

 

 

​

Jinekolog Dr. KaÄŸan Kocatepe'den mesai günlerinde 9.30-18.00 arası randevu almak için:

​

0555 663 13 13
0212 268 45 02​

​

Telefonla tıbbi sorularınıza yanıt verilememektedir.

​​

Adres: Nispetiye Cd. 36/3

Levent II Apt. - Kat 2 Daire 3-4

Etiler - 1. Levent / Ä°stanbul

​

Muayene Saatlerimiz:

  • Pazartesi: 11.30-18.30

  • Salı: 12.00-18.30

  • PerÅŸembe: 11.30-18.30

  • Cuma: 11.00-15.30

  • C.tesi: 09.00-18.00

Jinekolog Dr. KaÄŸan Kocatepe
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
DÄ°ÄžER SÄ°TELERÄ°MÄ°Z

menopoz.net | gebelik.org 

ikizgebelik.com | hormonlar.com

© 2030 - Bu sitenin içeriÄŸi ve dizaynı Dr. KaÄŸan Kocatepe tarafından yapılmaktadır.

Bu sitede yer alan bilgiler, belli tıbbi durumlara yaklaşım biçimleri ve uygulamalar yanlızca bilgilendirmeye yöneliktir.

jinekoloji.net internet sitesinde yer alan tıp içerikli yazı ve videoların tümü Kadın Hastalıkları ve DoÄŸum Uzmanı Dr. KaÄŸan Kocatepe tarafından hazırlanmakta olup, telif hakları yasal koruma altına alınmıştır.

Ä°zinsiz kaynak gösterilerek dahi baÅŸka bir yerde yayınlanamaz.

  • YouTube - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • b-facebook
  • Twitter Round
  • LinkedIn - Black Circle
  • b-googleplus
bottom of page